Nasi beriani oh....nasi beriani....nyummm..nyummmm
bahan2nya
4 pot beras basmathi - basuh dan tos...
1 cawan rempah beriani - bancuh dgn air
1 tin susu cair ideal
jus dari 1 biji limau nipis
garam & gula
minyak sapi secukupnya
air secukupnya
daun pandan
kacang badam dan kismis
bawang goreng
daun ketumbar
bahan penumis
2 kuntum bunga lawang
1 btg kayu manis
beberapa biji lada hitam
3/4 biji buah pelaga
bahan tumbuk / kisar
6ulas bawang merah kecil
4 ulas bawang putih
sedikit halia
cara2nya
panaskan ghee (minyak sapi) hingga cair.. masukkan bahan penumis dan masukkan bahan tumbuk masak hingga wangi, masukkan pula rempah beriani... kacau sekejap hingga pecah minyak masukkan beras dan daun pandan kacau hingga semua rempah bersalut dgn beras... bolehlaa masukkan susu dan air secukupnya, bila nasi dah mula mendidih masukkan pula jus limau nipis dan bahan perasa garam & gula, tanak nasi hingga masak bila dah masak masukkan kepingan badam yg digoreng tanpa minyak dan kismis, hidangkan dengan bawang goreng dan daun ketumbar.... nasi beriani ni kali ni makan dengan ayam masak merah dan ayam kurma, kebiasaannya nasi beriani sedap dgn dalca, pepedom dan kari kambing...
klu mlm raya...nk wat rendang..muka Ayu ni lah yg dok sebuk2 tlg arwah kat dapur.....ermmm..tu lah klu bab masak ni...alhamdulillah..xkekok lah jika disuruh masak....tp xlah pakar mcm cheff wan..ehe...Aku Tetap Aku....wawawawa..ngade je...jom join mam...^_____^v
No comments:
Post a Comment