Pages

Jul 15, 2011

♥~* KARENA KAU ADALAH YANG TERSAYANG DALAM HIDUPKU*~ ♥


♥~* KARENA KAU ADALAH YANG TERSAYANG DALAM HIDUPKU*~ ♥

Bila kutahu ini akan menjadi terakhir kalinya kulihat dirimu terlelap tidur…..
Aku akan menyelimutimu dengan lebih rapat,
dan berdoa kepada Allah agar menjaga jiwamu......

Bila kutahu ini akan menjadi terakhir kalinya kulihat dirimu melangkah keluar pintu...
Aku akan memelukmu erat dan mencium mu,
dan memanggilmu kembali untuk melakukannya sekali lagi........

Bila kutahu ini akan menjadi terakhir kalinya kudengar suaramu memuji.......
Aku akan merekam setiap kata dan tindakan,
dan memutarnya lagi sepanjang sisa hariku..........

Bila kutahu ini akan menjadi terakhir kalinya,
aku akan meluangkan waktu extra satu atau dua menit........
untuk berhenti dan mengatakan ”Aku mencintai mu” ,
dan bukannya menganggap kau sudah tahu.....................

JADI.....
untuk berjaga jaga seandainya esok tak pernah datang,
dan hari inilah yang kupunya.........

Aku ingin mengatakan betapa aku sangat mencintaimu,
dan kuharap kita takkan pernah lupa........
Esok tak dijanjikan kepada siapapun, baik tua maupun muda......

Dan....
hari ini mungkin kesempatan terakhirmu
untuk memeluk erat orang TERSAYANGMU......

JADI..
bila engkau sedang menantikan hari esok,
mengapa tidak melakukannya sekarang ?

Karena, BILA esok tak pernah datang,
kamu pasti akan menyesali hari ini......

Saat kau tidak meluangkan waktu ,
untuk memberikan sebuah senyuman,pelukan atau ciuman.......

Dan saat kau TERLALU SIBUK untuk memberi seseorang .....
apa yang ternyata........ merupakan permintaan terakhir mereka.....

JADI.....dekap erat orang orang tersayangmu hari ini,
dan bisikkan di telinga mereka....

Bahwa kau sangat mencintai mereka,
dan kau akan selalu menyayangi mereka.......

Luangkan waktu untuk mengatakan ”Aku menyesal”,
”maafkan aku”, ”terima kasih”, ”tidak apa apa”......

Dan bila esok tak pernah datang..............
kau tak akan menyesali hari ini..


~Semoga membawa inspirasi.~

{Ikk}
♡ Semoga dengan IMAN kita mampu membaca dan melihat kehidupan dengan Cinta-NYA ♡

♧♧°˚˚˚°♧♧*...*♧♧°˚˚˚°♧♧°˚˚˚°♧♧
*....* I ♥ U All for the sake of Allah *....*
♧♧°˚˚˚°♧♧*...*♧♧°˚˚˚°♧♧°˚˚˚°♧♧

 Semoga bermanfaat...
♥♥ Indahnya persahabatan...
({}) Saling mengingatkan dalam kebaikan...
({}) Saling mengingatkan dengan kesabaran.....
Semua dilakukan dengan Ke ikhlasan Lillahitaala..♧

♧♧ For all my best friends ♧♧
Wish your days full of happiess

Tabahlah Wahai Wanita Insan Pilihan Allah


Duhai Kakak ku bernama Wanita Yang Inginkan Kekuatan, salam penuh kasih dan sayang yang tidak terhingga buatmu.

Lebih baik saya mengucapkan terlebih dahulu, Assalammualaikum wbt buat kakak ku bernama Wanita Yang Inginkan Kekuatan. Semoga kita sama-sama menjalani kehidupan berumah tangga yang bahagia... Bersyukurlah kerna kita mempunyai keluarga yang bahagia namun kita tidak lupa pada yang tidak sesempurna kita namun saya yakin insan-insan yang saya maksudkan ini jiwa mereka terlalu tabah..


Wanita yang ditinggalkan suami, memang teramat pedih rasanya. Walaupun saya tidak pernah mengalami, tetapi saya boleh memerhati. Memerhatikan mereka yang bergelar ibu tunggal.Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul. Sungguh!Sebab itulah, Anda yang bergelar isteri, jagalah dengan sebaiknya si suami supaya tidak mencari pengganti. Pengganti yang bergelar isteri kedua, ketiga atau barangkali yang keempat... (*___^)

Lumrahnya lelaki, lebih-lebih lagi yang bernama suami, amat memerlukan kasih sayang seorang isteri. Tidak mengenal tempat dan masa, mereka seringkali dahagakan kasih sayang.

Kasih sayang dari manusia bernama wanita, kerana penangan wanita terlalu hebat belaiannya. Saya berani berkata sedemikian rupa kerana saya punya ibu yang terlalu menyayangi bapa (*___*), Penangan wanita bernama Isteriku Yang Tercinta. Dialah satu-satunya. Sungguh!

Seandainya Anda adalah seorang wanita yang sudah bergelar isteri, curahkanlah kasih sayang yang tidak terhingga sebaik-baiknya agar kelak suami tidak berkeinginan menambah, apatah lagi mencari-cari pengganti.

Sememangnya kasih sayang suami isteri tiada yang dapat menandingi kehebatannya. Ini pun saya ingin katakan... Sungguh! (*___*)

Tetapi sebaliknya, bila sudah tiada keserasian, kesefahaman akan ditolak ke tepi, maka perceraian terjadi. Isteri sudah tidak memahami suami, suami pula membawa diri dek terasa hati. Bercerai-berailah nanti bahtera perkahwinan kerana haluannya sudah tidak tentu hala. Nak ke barat, ke timur atau ke utara-selatan.

Masing-masing inginkan arah yang berlainan. Dengan kata mudah, nakhodanya sudah tiada, sekali ombak melanda, terburailah bahteranya, karam jadinya...

Malang bagi wanita, kerana teramat payah berenang-renang sendirian di lautan kehidupan. Bukan kerana tiada kekuatan, tetapi kerana terlalu banyak kasih sayang yang ditampung dan ingin diselamatkan.

Sebaliknya pula bagi yang lelaki, ada kala mudah sangat mencari pengganti. Lebih-lebih lagi dunia hari ini yang sedang diisi ramai wanita. Sebab itulah berbondong-bondong wanita berusaha memenangi, lebih-lebih lagi menarik perhatian lelaki. (*___^). Menggadai maruah diri, bukan sedikit yang terjadi.
 Sebenarnya itulah realiti yang saya perhati dan pernah alami. Nasib baik jua DIA, Tuhan Yang Maha Esa terasa kehadiranNYA di sisi, untuk saya jadikan penampan di dalam menghadapi ranjau-ranjau kehidupan.

Anda yang bernama isteri, jagalah suami dengan berhati-hati supaya tidak terlepas nanti. Maklum sajalah, Syurga bagi isteri diibaratkan terletak di kaki suami. Ooopppsss...

Wanita Yang Inginkan Kekuatan, sememangnya bila mana diselubungi penangan dilema, haluan kehidupan sudah samar-samar kelihatan. Pelbagai persoalan berlegar-legar di fikiran, mengalami kebingungan, lalu para syaitan mulalah berperanan. Menyesatkan!

Bingung tidak tahu ke mana arah haluan kehidupan. Lalu, terkapai-kapai di tengah-tengah lautan kehidupan. Perumpamaan lain, teraba-raba di dalam kegelapan, lalu tiada kepastian.

Apakah itu yang akan terus terjadi? Bingung tak keruan?. Menyesal tak sudah? Menangis berair mata darah? Penyesalan, dan terus-terusan menyesal...

Pedih, memang pedih... Hanya mereka yang pernah mengalami akan tahu betapa peritnya merasai kesakitan begitu, bercerai, tetapi adik perlu tahu satu perkara...Ujian.Kehidupan dunia yang sedang kita lalui merupakan satu ujian. Ujian supaya kita memahami erti kesengsaraan dan kebahagiaan. Erti kesakitan dan kegembiraan, dan moga-moga dari situ nanti, akan tersingkaplah perasaan mengenainya, takut? atau redha?

Ibarat Syurga dan Neraka. Kedua-duanya tiada siapa yang pernah melihatnya, apatah lagi merasainya, kecuali bagi mereka yang ada keimanan kepada Tuhan yang maha berkuasa, Allah SWT.

Keimanan, ada kaitan dengan perasaan. Merasakan setiap masa dan ketika sebenarnya sedang ditemani, iaitu tidak berseorangan. Dikelilingi oleh para makhluk Tuhan. Lebih-lebih lagi yang bergelar Malaikat dan Syaitan. Mereka tidak boleh diperhati, tetapi boleh dirasai, oleh mereka yang ada keimanan.

Malah, bagi mereka yang mempunyai kekuatan iman sehingga memancar-mancar cahayanya, pastilah Tuhan Yang Maha Esa, Allah SWT akan memerhatikannya, malahan sampai berupaya pula mendampinginya, sehingga lebih hampir dari kerongkongannya.

Sekali lagi, ianya tidak dapat diperhati, tetapi ianya dapat dirasai. Itulah Keimanan yang dimiliki.

Sebab itulah andai tidak ingin berseorangan, peganglah keimanan ini. InsyaAllah, bantuan NYA akan muncul secara tiba-tiba, tanpa disangka-sangka.

Ketahuilah jua, bahawa DIA mempunyai segala kekuasaan untuk memberikan segala macam keajaiban... Sememangnya DIA, Allah SWT teramat-amat berkuasa di atas segala-galanya. Ini Keimanan namanya.

Redhalah atas apa yang telah berlaku, lalui kehidupan ini dengan mengharapkan bimbingan dari NYA setiap tempat dan masa. Moga-moga nanti, akan terserlahlah kejayaan di penghujung perjalanan kehidupan ini. InsyaAllah.
"Dan demi sesungguhnya, kamu tetap datang kepada Kami (pada hari kiamat) dengan bersendirian, sebagaimana Kami jadikan kamu pada mulanya dan kamu tinggalkan di belakang kamu apa yang telah kami kurniakan kepada kamu dan Kami tidak melihat berserta kamu penolong-penolong yang kamu anggap dan sifatkan bahawa mereka ialah sekutu-sekutu Allah dalam kalangan kamu. Demi sesungguhnya, telah putuslah perhubungan antara kamu (dengan mereka) dan hilang lenyaplah daripada kamu apa yang dahulu kamu anggap dan sifatkan (memberi faedah dan manfaat). (Al-Anaam, 6: 94) 


"Dan sememangnya tiadalah bagi Iblis sebarang kuasa untuk menyesatkan mereka, melainkan untuk menjadi ujian bagi melahirkan pengetahuan Kami tentang siapakah yang benar-benar beriman kepada hari akhirat dan siapa pula yang ragu-ragu terhadapnya. Dan (ingatlah) Tuhanmu sentiasa mengawal serta mengawasi tiap-tiap sesuatu." (Saba, 34: 21)
 "(Mengapa mereka bersikap demikian?) dan mengapa mereka tidak melihat (dengan hati mereka) bahawa Allah memewahkan rezeki bagi sesiapa yang dikehendakiNya (sebagai cubaan adakah orang itu bersyukur atau sebaliknya) dan Dia juga yang menyempitkannya (sebagai ujian samada diterima dengan sabar atau tidak)? Sesungguhnya hal yang demikian itu mengandungi keterangan-keterangan (yang membuktikan kekuasaan Allah) bagi orang-orang yang beriman." (Ar-Rum, 30: 37) 

"Adakah patut kamu menyangka bahawa kamu akan masuk Syurga, padahal belum sampai kepada kamu (ujian dan cubaan) seperti yang telah berlaku kepada orang-orang yang terdahulu daripada kamu? Mereka telah ditimpa kepapaan (kemusnahan hartabenda) dan serangan penyakit, serta digoncangkan (oleh ancaman bahaya musuh), sehingga berkatalah Rasul dan orang-orang yang beriman yang ada bersamanya: Bilakah (datangnya) pertolongan Allah? Ketahuilah sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat (asalkan kamu bersabar dan berpegang teguh kepada agama Allah)." (Al-Baqara, 2: 214)


share dri hamba Allah..~ MENCINTAIMU ADALAH BAHAGIAKU ~


~ MENCINTAIMU ADALAH BAHAGIAKU ~


Bismillahirrohmanirrohim
Assalamu’alaykum warohmatullahi wabarokatuh

Allah swt berfirman : “Dialah yang menciptakan kalian dari satu orang, kemudian darinya Dia menciptakan istrinya, agar menjadi cocok dan tenteram kepadanya ....” ( Qs. Al-A’raf : 189) 

Duhai saudara/i ku tercinta rahimakumullah ...

Cinta adalah anugerah, tidaklah salah jikalau kita mempunyai cinta. Karena dengannya hari – hari yang akan kita lewati menjadi lebih indah. Sesungguhnya cinta karena Allah menjadi salah satu terbentuknya suatu hubungan yang sangat di dambakan. 

Rasulullah saw bersabda, Sesungguhnya orang-orang yang saling mencintai, kamar-kamarnya di surga nanti terlihat seperti bintang yang muncul dari timur atau bintang barat yang berpijar. Lalu ada yang bertanya, “siapa mereka itu?, “mereka itu adalah orang-orang yang mencintai karena Allah swt (HR. Ahmad).

Pun demikian jikalau kita sudah siap dan mampu untuk berumah tangga maka hendaklah menikah. Kenapa ? karena ia dapat menundukan pandangan dan memelihara kemaluan. 

Dari Abdullah Ibnu Mas’ud ra berkata: Rasulullah saw bersabda pada kami: “Wahai generasi muda, barangsiapa di antara kamu telah mampu berkeluarga hendaknya ia kawin, karena ia dapat menundukkan pandangan dan memelihara kemaluan. Barangsiapa belum mampu hendaknya berpuasa, sebab ia dapat mengendalikanmu.” ( HR Bukhari - Muslim ).

Dan untuk mendapatkan suatu kebahagian dalam menjalin hubungan yang harmonis, Jadikanlah akhlaq sebagai kunci utama.

Rasulullah saw bersabda : “Janganlah kamu menikahi wanita karena kecantikannya, mungkin saja kecantikan itu membuatmu hina. Jangan kamu menikahi wanita karena harta / tahtanya mungkin saja harta / tahtanya membuatmu melampaui batas. Akan tetapi nikahilah wanita karena agamanya. Sebab, seorang budak wanita yang shaleh, meskipun buruk wajahnya adalah lebih utama” (HR. Ibnu Majah) 

Menjadi istri yang sholehah adalah suatu dambaan insan, di mana dunia adalah perhiasan dan sebaik – baik perhiasan adalah wanita sholehah.

Rasulullah saw bersabda : “Jadilah istri yang terbaik. Sebaik-baiknya istri, apabila dipandang suaminya menyenangkan, bila diperintah ia taat, bila suami tidak ada, ia jaga harta suaminya dan ia jaga kehormatan dirinya” (Al Hadits) 

Nah, secara garis besar kewajiban istri pada suami sebagai berikut :

1. Taat dan patuh kepada suami. 

Rasulullah saw bersabda : seandainya aku boleh memerintahkan manusia bersujud kepada manusia lain, akan aku perintahkan istri untuk bersujud kepada suaminya karena besarnya hak suami yang di anugerahkan Allah kepada mereka ( HR Tirmidzi )

2. Menjaga kehormatan dirinya. 

Dari Anas ra, ia berkata , Rasulullah saw bersabda : Sebaik- baik istrimu adalah yang murni dan bersyahwat. Yakni murni menjaga kehormatan dirinya ( dari pandangan lelaki lain ) dan bernafsu terhadap suaminya. ( HR Ad Dailami )

3. Menyenangkan suaminya. 

Rasulullah saw bersabda : ciri wanita yang baik adalah wanita yang menyenangkan suaminya sewaktu suaminya memandangnya juga taat kepadanya ketika suaminya menyuruhnya dan tdk menentangnya baik terhadap diri maupun harta suaminya dengan hal hal yg tdk di sukai suaminya ( HR As habus sunan )
4. Istri tdk boleh bepergian tanpa seizin suaminya. 

Rasulullah saw bersabda : Tiada seorang wanita yg keluar rumah tanpa seizin suaminya, melainkan ia akan di laknat oleh segala sesuatu yang di sinari matahari sampai ular2 dlm laut ( Al Hadist )

5. Menjaga harta suami. Maksudnya istri tdk boleh membelanjakan atau menghadiakan harta suami tanpa seizinnya.

6. Memotiavasi suami agar beribadah kepada Allah swt.

Rasulullah saw bersabda : Harta yg utama adalah 1. Lisan yg senantiasa berzikir, 2. Hati yg senantiasa bersyukur dan 3. Istri beriman yg membantu suami menegakan bangunan keimanannya ( HR Ibnu Majah dan Tirmidzi )

7. Mengatur urusan rumah tangga dan turut serta mendidik anak – anaknya. 

Allah swt berfirman : Dan segala sesuatu kami jadikan berpasang-pasangan, supaya kamu mengingat kebesaran Allah” (QS. Adz Dzariyaat : 49) 

Subhanallah walhamdulillah ...


Barakallahu fiikum
Wassalamu’alaykum warohmatullahi wabarokatuh

TakdirDalam derai tangis pilu nan sedih, hati mulai menggugat Allah,
"Ya Rabbi, kenapa harus hamba yg mengalami semua ini?
sungguh hamba tdk sanggup lagi menahan beban ini". 

duhai hati,, pernahkan engkau mempertanyakan hal yg sama ketika gelak tawa membahana karena mendapatkan kebahagiaan...?? Bukankah SEDIH dan BAHAGIA itu sama-sama datang dari Allah..??
Orang bilang “Penyesalan selalu datang belakangan... 
Tapi penyesalan tak kan datang jika rasa syukur datang sejak awal
Daun yang jatuh tak pernah menyalahkan angin
Kenapa manusia yg putus asa selalu menyalahkan takdir??”ssungguhnya takdir adalh ssuatu yg memang tlah Allah ttpkan atas makhlukNya. dn tkdir da di ujung ikhtiar mnusia. Brdasarkn surah Ar-Ra'd ayat 11 yaitu:(.....Sesungguhnya Allah tidak mengubah nasib suatu kaum sehingga mereka mengubah keadaan yang ada pada diri mereka sendiri...)

Nmun hrs ttp kita ingt bhwa kkuasaan manusia itu terbatas dn sgala kkuasaan yg da di bumi ini brasal dr Allah SWT. Olh krn itu stiap kita brusaha kita harus ttp ingat bahwa usaha kita itu hanya akn brhasil jika Allah mengizinkan. Inilah makna Laa haula wa laa quwata illa billah.

Dan knp manusia yg kurang kuat imannya pasti menyalahkan takdir nya...
jadi teringat syair dr Abah H Rhoma irama :

Selama hidup di dalam dunia
Tak ‘kan sunyi dari ujian
Lenyap yang satu datang yang lainnya
Begitulah tiada putusnya

Bermacam bentuknya ujian Tuhan
Yang dibebankan pada insan
Semata-mata ‘tuk menguji iman
Pembeda yang taqwa dan durhaka

Apabila kau menemui musibah
Jangan lalu putus asa
Bunuh diri itu bukan satu cara
Mengatasi masalah
Bahkan suatu dosa

Apabila kau menemui musibah
Sabar serta tawakkallah
Supaya kau memperoleh kemenangan
Dalam ampunan Tuhan
Penuh kebahagiaan

Tak selamanya langit itu kelam
Suatu saat ‘kan cerah juga
Hiduplah dengan sejuta harapan
Habis gelap akan terbit terang
========