Pages

Nov 10, 2011

ANDAI JODOH TIADA LAGI

ANDAI JODOH TIADA LAGI

Jodoh itu adalah rahsia dari Allah swt rahsia yang selalu bermain di fikiran kita berbanding dengan perkara2 yg lain.. Kita selalu asyik dan lupa kadang jodoh itu jua tidak panjang tidak selalunya bersama kita..

Kisah percintaan yg kita perjuangkan pasti kita impikan berakhirnya satu ikatan yg sah dan halal.. Iaitu akad nikah dan majlis perkahwinan.. Sedangkan berkahwin ki...ta bukanlah berakhir episod percintaan dua insan di antara dua jiwa yg sama berjanji sumpah setia..

Sedang kita merasakan begitu manisnya sesuatu ikatan itu, pasti akan menjadi racun jika tidak di laksanakan tanggungjawab dengan sempurna.. Perkahwinan adalah permulaan bagi ujian dan dugaan pada kita untuk melihat sejauh mana kita mampu di uji..

Kita sering merancang akan satu kehidupan yg bahagia bersama si dia insan yg kita sayangi.. Satu kisah percintaan yg panjang di dalam sejarah hidup dan kita terus di alam mimpi.. Kerana impian mendirikan rumahtangga dengan orang yg kita sangkakan itulah permata hati kita.. Sedangkan kita manusia merancang, cumalah watak kita.. Sesungguhnya sebaik2 perancang adalah dari Allah swt..

Sebenarnya bukan tujuan percintaan di antara sepasang kekasih berakhir dengan perkahwinan.. kerana di alam rumahtangga lebih onar dari duri akan bersama di tempuhi di saat itu.. Kita di uji di mana adanya rasa kasih dan sayang yg bersemi.. Masih kukuh @ semakin pudar warna cinta yg pernah di ucap sebagai janji??

Kita tidak dapat menjangka dan meramal masa depan kita.. Walau sekuat mana.. Walau sehebat mana.. Kita jua hambaNya yg lemah..

Jangan terlalu yakin dan amat pasti jodoh kita selalu ada.. Berdoalah, berusahalah dan bertawakal kepada Allah swt..

Pada sekeping hati yg baru saja melewati saat getir akan perpisahaan di antara satu ikatan, pesanku bersabarlah.. Tabah di dalam mengharungi kehidupan yg baru.. Kehidupan yg mencabar didalam menjadi ibu tunggal masih ada lagi ratapan yg sudi.. Masih ada lagi yg sayang dan kasih sayang yg tidak pernah hilang..

Kamu masih ada lagi harga diri, kamu kuat dan tabah.. dan jangan tunjukkan wanita itu lemah dan tiada akan pegangan bila di tinggalkan oleh lelaki.. Kamu masih ada yg sayang.. Dan janganlah terus menyerah Allah swt sayang akan kamu kerana itulah dugaan dan ujian ada pada kamu.. Jangan ada rasa sesal dan kesal.. Bersabarlah, berdoalah kita hanya mampu merancang... Sebaik2 perancang, adalah dari Allah...Apa pun bentuk usaha dan pengorbanannya...
Seindah apapun niat kita...
Semulia apapun tujuan kita...
Yang penting kita telah berusaha menunaikan kewajipan kita sebagai hamba Allah iaitu "USAHA dan Berdoa" ...
Kita punya Rencana, Allah Punya Rencana..
... Sebaik-baik rencana, Rencana Allahlah yang Maha Sempurna...

"INDAH PADA WAKTUNYA

DOA SUAMI ISTERI


Ya Allah…

Indahkanlah rumah kami dengan kalimat-kalimat-Mu yang suci.
Suburkanlah kami dengan keturunan yang membesarkan asma-Mu.
Penuhi kami dengan amal shaleh yang Engkau ridhai.
Jadikan mereka Yaa…Allah teladan yang baik bagi manusia.


Ya Allah…

Damaikanlah pertengkaran di antara kami, pertautkan hati kami, dan
tunjukkan kepada kami jalan-jalan keselamatan.
Selamatkan kami dari kegelapan kepada cahaya.
Jauhkan kami dari kejelekan yang tampak dan tersembunyi.

Ya Allah…
Berkatilah pendengaran kami,
penglihatan kami,
hati kami,
suami/isteri kami,
keturunan kami dan
ampunilah kami.
Sesungguhnya Engkau Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.

Amiin…


Buat semua pasangan suami isteri di luar sana terutama sahabat2 ku:-


," Ya ALLAH ya Tuhan kami, lembutkanlah hati kami untuk saling maaf memaafi dengan pasangan kami, untuk saling cinta dan mencintai dan limpahkanlah rezeki, kesihatan dan kebahagiaan di dalam rumahtangga kami. Ya ALLAH yang maha pengasih dan penyayang Engkau sinarilah rumahtangga kami dengan cahaya keimanan dan hidayah-MU."

Amin
.