Pages

Aug 1, 2011

ANDAI AKU TAHU INI ADALAH MALAM YANG TERAKHIR…~~Andai ku tahu ini malam terakhirku...


Wahai insan, renunglah engkau akan nasib diri
Wahai qalbu, sedarkah engkau akan gerak hati
Wahai aqal, terfikirkah engkau akan apa yang bakal terjadi


Andai ini merupakan malam ku yang terakhir kali.....

Buatku sekujur jasad yang bakal berlalu pergi
Tatkala usia bernoktah di penghujung kehidupan duniawi
Pabila tiba saat tepat seperti yang dijanji Ilahi
Kematian...adalah sesuatu yang pasti.....


Andai ku tahu ini adalah malam terakhirku.....

Tentu siangnya aku sibuk berzikir
"a'la bizikrallahi tat mainnal qulub"
[Bukankah dgn berzikir itu hati akan menjadi tenang..]
Biarpun anak tekakku kering kehausan air
Tentu aku tak akan jemu melagukan syair
Rindu mendayu..
Merayu...
Kepada-NYA Tuhanku yang satu...


Andai aku tahu ini adalah malam terakhirku......

Tentu solatku dikerjakan di awal waktu
Solat yang dikerjai...
Sungguh khusyuk lagi tawadhu'
Tubuh, minda, dan qalbu...bersatu memperhamba diri
Mengadap Rabbul Jalil...
Menangisi kecurangan janji
"innasolati wanusuki wamahyaya wamamati lillahirabbil 'alamin"
[sesungguhnya solatku, ibadahku, hidupku, dan matiku...kuserahkan hanya kepada Allah Tuhan seru sekelian alam]


Andai aku tahu ini adalah malam terakhirku......

Tidak akan aku sia-sia kan walau sesaat yang berlalu
Setiap masa tak akan dipersiakan begitu saja
Di setiap kesempatan juga masa yang terluang
Alunan Al-Quran bakal ku dendang...bakal ku syairkan


Andai ku tahu ini adalah malam terakhirku.......
Tentu akan aku sibukkan dengan
Mengadu...
Merintih...
Meminta belas kasih....


Andai ku tahu ini adalah malam terakhirku.....

Ya Allah, dari usia dan umur yang telah Engkau berikan, begitu banyak dosa yang telah hamba-Mu lakukan, begitu besar kesalahan yang telah aku perbuat, begitu jauh aku bergelimang dosa, sehingga aku sering
melupakan-Mu ya Allah. Sering aku melalaikan perintah-Mu ya Allah, tidak mendengarkan panggilan-Mu Ya Allah, begitu asyik aku mengarungi kehidupan duniawi, begitu jauh aku menyimpang dari jalan-Mu Ya Allah.

Ya Allah, aku memohon ampunan-Mu ya Allah atas segala kelalaian dan kesalahan yang telah aku lakukan selama ini. Ya Allah, Tuhan yang maha pengasih tolong selamatkanlah aku dari kepedihan azab-Mu.


Andai ku tahu ini adalah malam terakhirku......

Ya Allah, wahai Zat yang menunjuki orang yang tersesat, pengasih terhadap orang yang berdosa, dan pemaaf bagi orang yang tergelincir pada kesalahan, Kasihanilah hamba-Mu ini, selamatkanlah aku dari
gejolak api neraka.

"sesungguhnya aku tidak layak untuk ke syurga-MU
tapi...aku juga tidak sanggup untuk ke neraka-MU"

Oleh karena itu duhai Ilahi...
Kasihanilah daku hamba-MU yang...
Hina..
Dhaif..
Jahil..
Lagi Banyak Dosa ini..
Moga setiap langkah ku zuhud kepada MU..
Moga ku istiqamah di malam ini..

ANDAI AKU TAHU INI ADALAH MALAM YANG TERAKHIR…~~

Sebelum ramadhan tibaPernahkah kita jumpa dalam mana-mana kejohanan sukan, yang menjadi pemenang adalah seorang peserta yang langsung tidak pernah berlatih sukan?
Atau, wujudkah dalam dunia ini, seorang pelajar yang lulus dengan cemerlang di dalam peperiksaan, namun dia tidak pernah melakukan latihan yang diberikan gurunya? Nak sedap lagi, dia bahkan langsung tak pernah belajar, wujudkah?

                                                     

Pasti tak pernah.
Maka, begitulah dengan kejayaan menghadapi madrasah Ramadhan. Bulan yang baginda nabi janjikan rahmat, keampunan dan pembebasan daripada neraka ini, kita mungkin tak akan berjaya di dalamnya tanpa persediaan rapi sejak awal.
Sebab itu bila masuk bulan Rejab, nabi dah ajarkan kepada kita dengan sebuah doa, iaitu doa supaya Allah memberikan kita keberkatan di dalam bulan Rejab dan Sya’aban, seterusnya menyampaikan kita kepada bulan Ramadhan al-Mubaarak.
Perhatikan, Rasulullah SAW pernah bersabda yang maksudnya :
”Siapa yang berpuasa Ramadhan dengan penuh keimanan dan keikhlasan, nescaya akan diampunkan baginya segala dosanya yang telah lalu.”(HR Imam Nasai’e, Ibn Majah, Ibn Hibban dan Baihaqi)
Cuba fikir, tanpa latihan, adakah tingkat penuh keimanan dan keihklasan yang baginda sebutkan ini kita akan peroleh?
Sedangkan syarat diampunkan segala dosa adalah dengan kedua-duanya.

Ujian percubaan

Masa sekolah menengah dulu, kita akan hadapi beberapa ujian percubaan sebelum melangkah ke dewan peperiksaan yang sebenar. Kita ada ujian percubaan PMR, kita juga hadapi ujian percubaan SPM.
Alangkah, mahu dapatkan sijil dunia sahaja kita sudah menjalani latihan yang padat, inikan pula Ramadhan, bulan yang di penghujungnya dijanjikan pembebasan dari neraka!
Diriwayatkan daripada Abu Sa’id Al-Khudri R.A, aku mendengar Nabi SAW bersabda:
“Barangsiapa yang berpuasa sehari pada jalan Allah nescaya Allah akan menjauhkan mukanya dari api neraka (sejauh perjalanan) 70 tahun.” (HR Bukhari)
Maka, baki tujuh hari ini janganlah kita bazirkan. Kita tak mahu menyesal kemudian hari. Kalau mahu Ramadhan nanti dapat khatamkan Al-Qur’an, maka sejak sekarang sudah perlu biasakan baca empat, lima muka surat setiap kali lepas solat. Sudah boleh ajar tangan supaya bersedekah, patut kunci mulut dari bercakap yang tak penting, dan tiraikan mata dari pandangan yang dilarang.

Dah patut mula semua ni.

Kita pasti menyesal

Ulama kita pernah sebut, penyesalan tidak akan datang, melainkan di akhir perkara. Para pesalah, mereka sekarang pasti menyesal bila sudah ditempatkan di dalam penjara.
Maka begitu juga dengan kita. Bulan Ramadhan ini ada infiniti ganjaran kebaikan yang Allah akan bagi. Namun, tak semua orang akan dapat. Mereka hanyalah orang yang terpilih, dan yang bersedia. Jika difikirkan, kita sendiri pun tak mahu bagi sesuatu kepada orang yang tidak bersedia, kan?
Berbincang tentang akhir kehidupan manusia, tak akan ada manusia yang tak menyesal di akhirat, melainkan para Nabi. Selain mereka, semua manusia menyesal. Ahli syurga pun menyesal kerana tak banyakkan amal, kalau ahli neraka, derita mereka tak payah cakap.
Kita pulak macam mana? Jangan tanyalah!
 Maka, kita sekarang berusaha untuk meminimumkan penyesalan kita itu nanti.
Caranya, kita gunakan makhluk Allah yang bernama masa dengan sebaiknya. Sesungguhnya, Allah telah bersumpah dengan masa. Bahkan, Dia telah memperingatkan kita dengan peringatan yang sangat bermakna.
Firman Allah dalam surah At-Takaathur:
“Kamu telah dilalaikan (daripada mengerjakan amal bakti) oleh perbuatan berlumba-lumba untuk mendapat dengan sebanyak-banyaknya (harta benda, anak-pinak pangkat dan pengaruh),
Sehingga kamu masuk kubur.
Jangan sekali-kali (bersikap demikian)! Kamu akan mengetahui kelak (akibatnya yang buruk semasa hendak mati)!(surah  At-Takhaatur, ayat 1-3)

Ramadhan sudah hampir berakhir.Ramadhan sudah hampir berakhir. 


Satu perkara yang kita risaukan adalah, Ramadhan ini berakhir, sedangkan kita tidak berjaya membawa diri kepada sebuah penghijrahan ke arah kebaikan.

Justeru, baki masa yang amat sedikit ini, marilah kita bermuhasabah semula agar detik-detik terakhir kita mengharungi tarbiyah Ramadhan ini, tidak dibazirkan walaupun sesaat, bahkan setiap detik kita mengisinya dengan ibadah dan zikir. 

Detik-detik keemasan

Kelompok manusia apabila dipergolongkan kepada beberapa kumpulan mengikut umur mereka, akan tersenarai satu kumpulan manusia yang kita kenali mereka dengan gelaran warga emas.

Siapakah mereka?

Mereka secara umumnya adalah kelompok manusia yang usianya telah lanjut, sekitar 60 tahun, mendekati usia purata datangnya ajal kebanyakan manusia.

Lantas mereka digelar sebagai warga emas, merujuk kepada detik-detik hidup mereka yang sangat bermakna.

Maka di sini kita memandang bahawa Ramadhan juga begitu.

Masa yang berbaki benar-benar sangat suntuk. Detik-detik Ramadhan yang berbaki bukan lagi sebagai masa-masa keemasan, bukan juga senilai emas merah yang amat sukar didapati, bahkan nilainya sudah tidak dapat dibandingkan dengan apa bentuk kekayaan yang ada di muka bumi ini.

Dengan jaminan pembebasan daripada neraka yang disebutkan baginda Nabi, tentu sekali tidak akan ada satu jenis penghargaan daripada dunia ini yang dapat menandingi harga Ramadhan ini.

Sepatutnya kita tidak bazirkannya

Terdapat satu hadith Rasulullah SAW yang apabila saya ingat-ingatkan dan muhasabah semula, menimbulkan satu kegerunan yang amat dasyat kepada diri saya sendiri.

Dari Abu Hurairah Radhiyallahu ‘anhu, bahawasanya Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam pernah naik mimbar seraya berkata, “Amin.. Amin.. Amin..”

Para sahabat bertanya kepada Baginda,  “Ya Rasulullah, engkau naik mimbar kemudian mengucapkan amin, amin, amin..”

Sabda Baginda “Sesungguhnya Jibril datang kepadaku, dan dia berkata, “Barangsiapa yang datang kepadanya Ramadhan tapi tidak diampuni dosanya maka akan dimasukkan neraka dan akan Allah menjauhinya, katakanlah “Amin”, maka aku pun mengucapkan Amin….”

Kita perhatikan, terdapat tiga point penting.

1. Datang kepadanya Ramadhan, tetapi tidak diampuni dosa-dosanya.

2. Akan dimasukkan ke dalam neraka.

3. Dan Allah akan menjauhinya.

Tidakkah ini menggerunkan?


Walaupun sedetik, ia adalah peluang yang diberikan

Sekarang, masa yang berbaki untuk menjalani ibadah Ramadhan pasti sangat suntuk. Mungkin dua hari, sehari, beberapa jam, atau Ramadhan telahpun berlalu, bergantung kepada masa anda membaca risalah ini.

Namun, meskipun sekarang ini hanya tinggal beberapa minit sebelum Ramadhan melambaikan tangannya, ianya adalah kita masih lagi diberikan peluang untuk menambahkan amal. 

Perhatikan peringatan daripada Allah kepada kita,

“Bukankah Kami telah melanjutkan umur kamu, dan memberikan kamu masa yang cukup untuk berfikir dan beringat oleh sesiapa yang suka berfikir dan beringat?, dan bukankah kamu telahpun didatangi oleh Rasul Kami yang memberi peringatan?” Surah Al-Faathir ayat 37.

Ayat di atas ini difirmankan oleh Allah di dalam kitab-Nya yang suci menjawab kepada permintaan daripada ahli neraka apabila mereka memohon untuk dikeluarkan dari situ untuk beramal soleh.

Namun, itu jawapan kepada ahli neraka. Mereka yang ketika peringatan-peringatan disampaikan kepada mereka, mereka hanya lengah.

Tetapi kita?

Kita tidak seperti mereka. Kita masih ada waktu. Ramadhan belum berakhir. Nyawa belum ditarik.

Tanda peluang masih dibuka.

Tinggal, sejauh manakah kita menggunakan peluang yang diberikan ini.

Tik tok, tik tok. Masa terus berjalan.

DOA MEMOHON SEGALA AMPUNANDOA MEMOHON SEGALA AMPUNAN
Maukah Anda mengetahui do’a memohon ampunan pada Allah atau istighfar yang sudah mencakup segala hal, sudah mencakup segala dosa? Inilah do’a yang diajarkan oleh Nabi kita shallallahu ‘alaihi wa sallam. Yang moga-moga bisa rutin kita amalkan dalam do’a-do’a kita sehari-hari. Karena kita tahu bersama bahwa kita adalah manusia yang tidak luput dari salah baik tatkala bercanda atau serius. Moga dengan do’a ini, Allah mengampuni dan memaafkan kesalahan-kesalah kita yang ada.
Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam biasa membaca do’a:
اللَّهُمَّ اغْفِرْ لِى خَطِيئَتِى وَجَهْلِى وَإِسْرَافِى فِى أَمْرِى وَمَا أَنْتَ أَعْلَمُ بِهِ مِنِّى اللَّهُمَّ اغْفِرْ لِى جِدِّى وَهَزْلِى وَخَطَئِى وَعَمْدِى وَكُلُّ ذَلِكَ عِنْدِى
“Allahummagh-firlii khothii-atii, wa jahlii, wa isrofii fii amrii, wa maa anta a’lamu bihi minni. Allahummagh-firlii jiddi wa hazlii, wa khotho-i wa ‘amdii, wa kullu dzalika ‘indii”
(Ya Allah, ampunilah kesalahanku, kejahilanku, sikapku yang melampaui batas dalam urusanku dan segala hal yang Engkau lebih mengetahui hal itu dari diriku. Ya Allah, ampunilah aku, kesalahan yang kuperbuat tatkala serius maupun saat bercanda dan ampunilah pula kesalahanku saat aku tidak sengaja maupn sengaja, ampunilah segala kesalahan yang kulakukan)[1]
Penjelasan
Do’a ini adalah do’a yang mencakup segala macam istighfar (memohon ampunan pada Allah). Karena do’a ini sifatnya umum mencakup semuanya dan disertai dengan perincian dengan lafazh yang tegas.
Makna do’a ini adalah ‘Ya Allah, ampunilah dosaku seluruhnya (dosa kecil maupun dosa besar). Ampunilah dosa yang muncul karena kejahilan diriku, karena sikap melampaui batas dalam segala hal. Ya Allah, ampunilah dosaku semuanya yang kuketahui maupun tidak kuketahui, yang diperbuat dalam keadaan serius atau bercanda, dan yang diperbuat di kala keliru (tidak sengaja) dan di kala sengaja. Aku mengakui semua dosa-dosa ini, Ya Allah’.
Sedangkan kalimat do’a yang terakhir “wa kullu dzalika ‘indii”, maksudnya adalah pengakuan kepada Allah bahwa kita adalah hamba yang penuh dosa. Kita mengakui semua dosa itu sehingga timbullah rasa hina di hadapan Allah, maka kita pun mohon ampun pada-Nya. Hal ini menunjukkan pada kita bahwa pengakuan seorang hamba terhadap dirinya bahwa ia penuh kekurangan, ini adalah salah satu sebab diterima taubat dan diampuninya dosa.
Renungkanlah Do’a
Ada satu pelajaran dari sini yang perlu diperhatikan. Do’a ini menunjukkan bahwa sudah seharusnya seseorang ketika berdo’a merenungkan maksud do’a yang ia panjatkan karena ini memberikan pengaruh amat besar pada jiwa. Hal ini akan menimbulkan kekhusyu’an, rasa tunduk dan hina di hadapan Ar Rahman. Inilah yang menunjukkan sempurnanya ibadah seseorang dalam beribadah kepada Allah.
Pelajaran Penting
Syaikh Muhammad bin Sholeh Al ‘Utsaimin rahimahullah memberikan faedah berharga mengenai do’a:
[1] Hendaknya seseorang menghadirkan segala apa yang ingin ia minta.
[2] Ketika berdo’a berarti kita sedang berinteraksi dengan Allah. Ketika seseorang merinci atau banyak meminta kepada Allah ketika interaksi tersebut, itu membuat Allah lebih menyukainya dibanding dengan hanya ringkas saja dalam meminta.
[3] Semakin banyak seseorang berdo’a, berarti ia semakin dekat dengan Allah.
[4] Semakin banyak seseorang berdo’a (memohon), itu tanda bahwa ia semakin butuh pada Allah Ta’ala. (Tafsir Surat ‘Ali Imron 1/116)
[Disarikan dari Syarh Ad Du’aa, Hamir bin ‘Abdul Humaid bin Miqdam, do’a no. 84][2]
Alhamdulillahilladzi bi ni’matihi tatimmush sholihaat.