Pages

Mar 2, 2011

Renungan


Biarlah KENANGAN itu berlalu pergi...perlu dikenang dan diingat namun jgn biarkan kenangan itu membelenggu diri sehingga kita tdk mampu utk terus terima hakikat dan KENYATAAN hidup....

KENYATAAN... adalah suatu hakikat yg perlu kita tempuhi walau dengan apa cara sekalipun...tak perlu lari dari kenyataan kerana kenyataan itu sebenarnya pemangkin semangat kita utk teruskan hidup dan kehidupan dengan berbekalan segunung HARAPAN...
HARAPAN...adalah suatu impian hidup yang perlu ada dalam diri kita...biarpun ada ketikanya hari2 yg kita lalui tdk pernah menjanjikan apa2 namun kita berhak utk memasang impian dan menggantung HARAPAN kerna segalanya itu merupakan sumber inspirasi dlm diri kita....

Ku bermohon pd Mu


Keredhaan Allah...

Ya Tuhanku..
Dalam perjalanan langkah yang belum terhenti ini, Jalan selangkah yang lalu, penuh dosa dan noda.. Bersilih ganti, antara godaan dan keinsafan.. Layakkah aku dalam rahmat-Mu..dibawah lembayung rahmat-Mu. Walau seringkali godaan yang memburu, Seringkali itu juga seribu keinsafan berbisik dihati.. Wahai Tuhanku..ku merayu dimalam hari, Menagih ampunan dan kasih sayangMu.
Wahai Tuhanku,,rayuanku..terimalah daku kembali.. Sebagai hambaMU yang dalam lindunganMU setiap saat masa yang berlalu.. Walau seribu yang memberikanku kasih, tidak kan sama kasihsayangMu Ya Rabbi..
Ya Allah..dengarlah rayuanku sayup-sayup berbisik dimalam yang hening.. Bertemankan cahaya bulan, sinaran bintang yang memancar.. Mengharapkan doaku bertaut dalam restuMu..
Wahai Tuhanku..pencipta kasihsayang.. Yang memiliki setiap hati..Kasih sayang yang luhur buat hambaMu. Ya Rahman..Ya Rahim, kusedari cinta manusia cuma setitis dari selautan cintaMU Ya Rahman.. Rayuanku,,janganlah kasih yang setitis didalam hati ini.. Melalaikan daku dari mengingatiMU.. pautkanlah daku pada cinta dan rahmatMu agar daku tidak tenggelam dengan fitnah dan mehnah duniawi..Ampunilah dosa-dosaku Ya Allah…

 Keredhaan Allah lebih indah daripada permata,lebih terang daripada sinaran matahari dan lebih jernih daripada serpihan kaca.

Ikhlas..❤(。-‿◕。)


Bukan mudah untuk ikhlas. Semakin dicari terasa semakin misteri. Memang, ikhlas itu rahsia dalam rahsia ALLAH. Melakukan sesuatu kebaikan bukan kerana ALLAH..itu tidak ikhlas. Meninggalkan satu kejahatan bukan kerana ALLAH.. itupun tidak ikhlas. Kekadang begitu ikhlas hati ketika memulakan amal, tetapi sampai dipertengahan, kecundang oleh sesuatu yang selain ALLAH. Ya ALLAH, aku benar-benar pasrah. Perjuangan untuk ikhlas terlalu seru dan keliru. Bantu aku, memahami dan menangani rahsia ini.

Beribadahlah sehingga terasa penat untuk melakukan maksiat. Buatlah apa sahaja kebaikan sejak sebelum terbit fajar sehingga terbenam mentari. Jangan mengukur kesempurnaan di garis permulaan amal. Beramallah walau hati terganggu oleh mazmumah dan ikhlas diintai oleh riak dan sum’ah. Pedulikan ujub yang menanti masa untuk menyusup. Tega dan relakan sahaja..
❤(。-‿◕。)

Renungan ...❤(。-‿◕。)
CINTA..Amat mahal takrifnya, itu lah yang di fitrah oleh ALLAH SWT kepada hambanya,
CINTA tertulis pada perkataan tapi gagal dilihat pada zahirnya, kerana
CINTA adalah tanggungjawab di mana wujudnya kesetiaan & kejujuran di dalamnya ingat pada yang satu,
jujur pada yang setia,
setia pada yang kasih,
kasih pada yang merindu,
rindulah pada orang yang menyayangimu..
CINTA tak kan dapat jika tiada siapa yang memberi. Tapi mencari biarlah pada yang sudi bukan pada yang simpati
& memberi biarlah pada yang baik hati bukan pada yang tidak berhati budi..
Renungkan lah.......❤(。-‿◕。)

~~~~~~~~~~

indahnya perkenalan ...

jika bersulam keikhlasan ...
moleknya persahabatan ...
andai setia yang dapat dipertaruhkan ...
dan ......untungnya berkawan ...
jika berkekalan untuk selamanya❤(。-‿◕。)