Pages

Jun 25, 2011

zikirZikir menurut pengertian bahasa adalah INGAT.

Pengertian zikir menurut istilah bererti menyebut nama Allah dgn membacaTASBIH, TAHLIL, TAHMID atau membaca lafaz2 yg lain. 

Pengertian zikir menurut pengertian secara khusus pula ialah ucapan-ucapan yg dilakukan dengan lidah atau mengingati Tuhan dengan hati, dengan ucapan atau ingatan yg mensucikan Tuhan dan membersihkanNya dari sifat2 yang tidak layak untuk Nya, selanjutnya dgn puji2an dan sanjungan dgn sifat2 yg sempurna, sifat2 yg menunjukkan kebesaran dan kemurnian.

Yang dimaksudkan dgn zikir itu ada tiga peringkat iaitu :

1. Zikir dgn lidah
- iaitu menyebut nama Allah secara lisan, atau mengucapkan kalimah2 yg berfaedah, dan perbuatan mengucapkannya akan mendapat pahala; spt berdoa, membaca Al-Quran atau membaca ilmu2 agama.

2. Zikir hati
- selalu mengingat Allah dlm hati serta merenungkan akan keagunganNya dgn cara memerhatikan kejadian2 alam persekitaran kemudian menghubungkannya dgn kebesaran Allah, berfikir ttg kesejahteraan umat, megingati mati serta bekal yg akan dibawa ketika menghadap Allah di hari akhirat nanti, perkara yg demikian ini juga termasuk zikir hati.

3. Zikir anggota badan
- ialah menggerakkan semua anggota badan utk mengerjakan pekerjaan2 yg diredhai Allah, spt melangkahkan kaki pergi kemajlis2 ilmu, pergi ke masjid, membantu org yg dalam kesusahan dan lain2.
Adapun antara lafaz2 zikir itu antara lain;


a. Tahlil
- Pengakuan bahawa Allah tidak berhajat kpd selain diriNya, Maha suci dari kekurangan, sedangkan yg selain Allah berhajat kepadaNya.
Lafaz tahlil ini ialah : Laa ila haillallahErtinya : "Tidak ada Tuhan selain Allah."

Tahlil ini merupakan zikir yg paling utama, keutamaannya bukan sahaja utk umat Nabi Muhammad SAW akan tetapi sbg ucapan yg utama bagi Nabi2 sebelum Nabi Muhammad SAW.
Abu Hurairah berkata, bhw Rasulullah SA pernah bersabda yg maksudnya :
Barangsiapa membaca kalimah :
"Laa ila haillallahu wahdahu laasyarikalah lahul mulku walahul hamdu yuhyi wayumitu wahua 'ala kullisyai inkqadir"
seratus kali dalam sehari, maka ia akan memperoleh pahala seperti memerdekakan hamba sahaya sepuluh org dan dicatat utknya seratus kebajikan serta dihapuskan seratus kesalahan. (Hadis Riwayat Muslim)


b. Tasbih
- ialah pengakuan akan kesucian Allah dari segala yg tidak memungkinkan bagiNya dan pengakuan akan kesucian dr segala sifat kekurangan serta pengakuan akan kesempurnaanNya.
Lafaz tasbih itu ialah : Subhanallah 
Ertinya : "Maha suci Allah"

Lafaz tasbih ini biasanya digunakan oleh seseorg ketika ia melihat sesuatu yg sifat kejadiannya mengkagumkan spt keindahan, kecantikan dan sebagainya.

Abu Hurairah berkata, bhw Rasulullah SAW pernah bersabda yg maksudnya :
Barangsiapa membaca tasbih :
"Subhanallahu wabihamdih"
Sebanyak seratus kali dalam sehari, nescaya akan dihapus segala kesalahan walaupun sebanyak buih di lautan. (HR Muslim)


c. Tahmid
- ialah lafaz utk menyatakan puji dan syukur kpd Allah atas nikmat yg dikurniakanNya. Tahmid juga merupakan pernyataan bhw segala nikmat datangnya dari Allah dan hanya Dia yg layak mendapat pujian.

Lafaz tahmid itu ialah : Alhamdulillah
Ertinya : "Segala puji bagi Allah"

Kerana nikmat yg Allah berikan kepada kita tidak terkira banyaknya, maka selaku hamba hendaklah sentiasa mengucapkan "Alhamdulillah", sbg lafaz utk menyatakan syukur kepadaNya. Antara contoh2 nikmat Allah yg tidak terkira itu; mata dapat melihat, hidung dapat menghidu, otak dapat berfikir, bahkan setiap hembusan nafas kita adalah nikmat, dan masih banyak lagi nikmat2 yg lain, namun di antara nikmat2 yg ada itu, nikmat yg paling besar itu adalah nikmat keimanan.


d. Takbir
- merupakan pengakuan atas keagungan dan kebesaran Allah yg telah menciptakan seluruh alam. Semua pangkat dan kedudukan manusia adalah terlalu kecil di hadapanNya.
Lafaz takbir ialah : Allahu akbar
Ertinya : "Allah Maha Besar"

Perintah takbir ini terdapat dalam firman Allah SWT yg bermaksud : "Dan bertakbirlah kamu (membesarkan Alalh) dengan sebesar-besarnya." (Al-Isra' : 111)

Sebenarnya lafaz tahlil, tasbih, tahmid dan takbir itu boleh dibaca secara sekaligus, keempat lafaz ini sangat dianjurkan supaya dibaca selepas solat, bacaannya iaitu :
"Subhanallahi walhamdulillahi walaa ilaa haillallahu wallahuakbar"
Zikir seumpama inilah zikir yg paling disukai Allah, melebihi segala yg ada di muka bumi ini. 

e. Istighfar
- merupakan pernyataan seorg hamba utk memohon ampun kpd Allah atas segala dosa yg dilakukan.
Lafaz istighfar tersebut ialah : Astaghfirullah hal 'azim
Ertinya : "Aku memohon ampun kpd Allah yg Maha Agung."

Sesungguhnya tidak ada seorg manusia pun yg terlepas dari dosa dalam perjalanan kehidupannya sehari-hari, walaupun demikian, Allah masih memberikan kesempatan kepada hamba2Nya utk bertaubat. Di antara cara2 yg harus dilakukan oleh seseorg dalam bertaubat, di samping meninggalkan segala perbuatan buruknya selama ini yg ia lakukan, serta berjanji tidak akan mengulanginya lagi adalah dengan selalu membaca istighfar... Astaghfirullah hal 'azim...

No comments:

Post a Comment