Pages

Feb 25, 2011

CERMIN DIRI SENDIRI...


CERMIN DIRI SENDIRI...

Ketahui bahawa hati itu hanya mempunyai satu wajah, apabila kamu hadapkan cahaya kepadanya maka ia akan bersinar, dan apabila kamu hadapkan kegelapan kepadanya maka ia akan menggelap, kegelapan dan cahaya itu tidak pernah bersatu, maka fahamilah pula kata-kata Syeikh Ibnu 'Atoillah yang menyebut: "Bagaimanakah hati itu boleh bersinar dengan cahaya iman dan ihsan, sedangkan gambaran alam dan dunia yang gelap terpapar di cermin hati?"
Sesungguhnya dua perkara yang berlawanan tidak mungkin akan bersatu sebagaimana firman Allah SWT pada surah al Ahzaab ayat 4.
Sedarlah wahai insan! Kamu tidak memiliki dua hati tetapi hanya satu. Apabila kamu hadapkan hati kamu itu kepada makhluk dan dunia ini, maka ia akan membelakangkan Allah. Apabila kamu hadapkannya kepada Allah, maka ia akan membelakangkan makhluk dan kamu akan mampu berjalan kepada Allah. Selama kamu tertambat dengan syahwat dan keduniaan kamu di dalam alam ini, maka kamu tidak akan mungkin dapat berjalan kepada Tuhan kamu.

cermin diri muhasabah diri, jangan ujub dengan apa yang kita ada.. sebaliknya kita kena bantu mereka-mereka yang tersilap jalan, bimbing mereka ke jalan kebenaran... Allah tidak memandang pada darjat harta dan pangkat sebaliknya keiman dan ketaqwaan kita kepadaNYA... hanya Allah selayaknya menghukum....❤(。-‿◕。)

No comments:

Post a Comment