Pages

Jan 15, 2011

" Kita memang sukakan & mencari kesempurnaan, tapi dalam soal jodoh kita mahukan kesempurnaan itu ada dalam diri pasangan hidup kita hingga kita selalu terlupa nak gilap kesempurnaan dalam diri sendiri terlebih dahulu.

Kita selalu ingin memiliki tetapi jarang berfikir nikmatnya jika kita adalah yang memberi. 'Hanya yang memiliki sesuatu dapat memberikan sesuatu'

Bahagiakan diri kita dengan dapat memberikan sesuatu yang bermakna kepada insan yang tersayang dari memikirkan bahawa mereka gagal memenuhi apa yang kita ingin....."


 
Dalam soal berumah tangga, janganlah terlalu memilih dan hanya mencari yang paling sempurna. Jika kita mahu yang paling sempurna, maka nanti apabila kita membuat keputusan untuk menerima seseorang, kita menganggapnya sebagai seorang yang se...mpurna. Jika rumah tangga dibina atas fikiran seperti itu, kita tidak expect sebarang kekurangan. Maka selepas berumah tangga, hanya kekurangan suami sahajalah yang sering terlihat di mata, kerana kita menjangkakan kesempurnaan. Terimalah seseorang, seadanya. Kebaikannya disyukuri, kekurangannya diredhai”

No comments:

Post a Comment