Pages

Jan 12, 2011

KISAH MENCARI PASANGAN...

KISAH MENCARI PASANGAN...

Ini kisah perjumpaaan dua orang sehabat yang sudah puluhan tahun berpisah. Mereka amat merindui antara satu sama lain, berbual, bersenda sambil minum kopi di sebuah cafe.Awalnya topik yang
dibicarakan adalah soal2 nostalgia zaman sekolah dulu, namun pada akhirnya menyangkut kehidupan mereka sekarang ini.

"Mengapa sampai sekarang kamu belum menikah?" ujar seorang kepada temannya yang sampai sekarang masih membujang. "Sejujurnya sampai sekarang ini saya masih terus mencari wanita yang sempurna. Itulah sebabnya saya masih membujang. Dulu waktu saya di Utara, saya berjumpa dengan wanita yang cantik yang amat bijaksana. Saya fikir inilah wanita ideal untuk saya dan sesuai menjadi isteri saya.Namun kebelakangan selepas itu pada masa berpacaran baru saya tahu dia sebenarnya amat sombong. Hubungan kami putus sampai disitu.

Di Ipoh saya bertemu seorang perempuan yang cantik jelita ,ramah dan dermawan. Pada perjumpaan pertama saya begitu takjub dan seronok. Hatiku berdesir kencang, inilah wanita idealku. Namun selepas itu baru saya tahu, ia banyak tingkahlaku yang tak baik dan tidak bertanggung jawab.

Dan ketika aku di Johor Bharu, saya bertemu wanita yang manis, baik, periang dan pintar. Dia sangat menyenangkan bila diajak berbicara, selalu menyambung perbualan kami dan penuh humor. Tapi terakhir aku ketahui kalau dia dari keluarga yang berantakan yakni berpecahbelah dan selalu menuntut sesuatu yang kita tidak mampu memenuhinya. Akhirnya kami berpisah.

Saya terus mencari, namun selalu mendapatkan kekurangan dan kelemahan pada wanita yang saya temui. Sampai pada suatu hari, saya bersua dengan wanita ideal yang saya dambakan selama ini. Ia begitu cantik, pintar, baik hati, dermawan dan penuh humor. Dia juga sangat perhatian dan sayang kepada orang lain. Saya fikir inilah pendamping hidup saya yang dikirim oleh Tuhan untuk saya".

"Lantas", sergah temannya yang dari tadi tekun mendengarkan "Apa yang terjadi? Mengapa kamu tidak terus meminangnya?".

Yang ditanya diam sejenak dan akhirnya dengan suara perlahan si bujang itu menjawab, "Baru sekarang aku mengetahui bahawa ia juga sedang mencari lelaki yang sempurna".
 

Tambah kapsyen

*Nobody's perfect. Jadi jangan menyia-nyiakan apa yang sudah ada di hadapan kita ,belum tentu nanti kita mendapatkan yang lebih baik dari yang kita ada sekarang. Kalau kita mau mencari yang sempurna, check dulu diri kita sendiri, apakah sudah sempurna di hadapan orang lain.
 
*Usahlah memandang semua dengan pandangan mata semata-mata, tetapi pandanglah dgn pandangan hati....kita bukan saja dpt melihatNya dimana-mana tetapi dapat merasa rahmat kurniaanNya juga....
 
*Bila mencintai kesempurnaan manusia semata-mata,
cinta hanya sementara, kerana cinta itu, cinta dunia,
dan bila mencinta manusia melebihi cinta padaNya,
cinta itu sia-sia, kerana cinta itu, cinta sementara,
Cintailah semuanya kerana cin...ta pada Dia.... InsyaAllah.. akan ketemu bahagia..."
 
*pandangan mata seseorg tidak sama...andai smua insan mpunyai pandangan yg sama tidak wujud lg keindahan...masing2 nak kan benda yg sama... apa yg tercipta utk kita amat indah... mungkin tidak pd org lain... papun smua milik kita ...indah atau tidak adalah hak Allah ...kita tiada hak mempersoalkannya...

No comments:

Post a Comment